Primary menu

Voetbalquiz: Wlodi Smolarek

Godverdomme zeg, Wlodi Smolarek overleden. Ongelooflijk. Wlodzimierz Smolarek, ultiem jeugdsentiment, een man wiens Topshot ik wel tien keer dubbel had. Als ik aan Smolarek denk, denk ik aan Marcel van der Net die op karakter een duel wint, de bal blind naar voren roeit, die uiteindelijk met het nodige geluk bij Ab Plugboer terecht komt. Plugboer heeft echter ruzie met de bal en laat hem van z’n voet stuiten. Maar gelukkig is daar Smolarek. Smolarek pikt de bal op, schudt twee man van zich af, passeert een derde, haalt de achterlijn, bewaart het overzicht en legt terug op de instormende Ab Plugboer die het vizier niet op scherp heeft staan en de bal huizenhoog over maait. Dat is voor mij Smolarek! En nu is deze held niet meer. Verschrikkelijk. Als eerbetoon aan deze gevallen held een quiz. Wlodi dzięki!

1. Met Wlodi nog in Nederland was er natuurlijk nooit een meldpunt Polen geweest.  Wlodi is echter niet meer in Nederland, andere Polen wel en dus hebben we ineens een meldpunt. Tsja, het kan verkeren. Nadat Tomek Iwan in de jaren 90 heel Kerkrade al kapot terroriseerde met z’n kromme neus, zijn het nu de Poolse keepers die de banen inpikken van de Ruud Hesps en Ronald Waterreuzen van deze tijd. Welke drie Poolse keepers pikten de laatste jaren bij Roda onze keepersbanen in?

2. En nu we toch bezig zijn, welke twee Poolse keepers hebben bij Feyenoord onder contract gestaan en pikten hiermee de baan in van Spartaan Victor Kros (dit is dus een linkje naar één van z’n heldendaden) die anders zeker eerste keeper bij Feyenoord zou zijn geworden?

3. In de inleiding werd hij al genoemd, Wlodi’s extreem getalenteerde teamgenoot Ab Plugboer. Snelheid, techniek, inzicht, hij had het allemaal. Toch kwam Plugboer niet verder dan Volendam, Utrecht en SVV. Onbegrijpelijk. In de herinnering van de voetballiefhebber leeft hij echter voort. Ab Plugboer, de Maradona van Edam. Op welke van onderstaande foto’s zien we deze klasbak?

4. Volgens Wlodi’s Wikipedia was het WK 1982 het hoogtepunt van zijn carriére. Ik kan dit ontkennen noch bevestigen, aangezien ik toen nog niet bestond. Polen haalde net niet de finale. Welke twee landen wisten wel de finale te halen?

5. Voor de jongere voetbalfans zal Wlodi’s zoon Ebi een stuk bekender zijn. Ebi is – om maar even een mooi cliché te gebruiken – na flinke omzwervingen weer terug in Nederland. In mei 2002 werd in zijn urine een verhoogde concentratie van de stof delta-9-tetrahydrocannabinol aangetroffen. Schrijf zonder nog een keer te kijken de naam van deze stof op…. Mooi, gelukt neem ik aan. Nu de voetbalvraag over Ebi. We hebben er meteen maar eentje voor de echte freaks van gemaakt. Ebi Smolarek speelde van 2004 tot 2008 voor Borussia. In deze periode speelde hij met acht spelers die tijdens hun carriére in de Eredivisie hebben gespeeld. Noem ze alle acht (maar zes zou al erg netjes zijn).

Toon de antwoorden

, , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes