Primary menu

Voetbalquiz: Vergeten profclubs

Het is nog niet zo lang geleden dat Haarlem uit het profvoetbal verdween. Een ieder kent de voorheen roemruchte club nog. Andere clubs die inmiddels uit het profvoetbal verdwenen zijn, liggen wat verder weggestopt in het geheugen. Tijd om enkele van deze clubs weer eens op te halen en er een quizje aan te wijden.

1. Bijna alle topscorers van de Eredivisie speelden bij een huidige profclub toen ze hun topscorerstitel behaalden. In de seizoenen ’63/’64 en ’64/’65 speelde Neerlands topscorer echter bij een club die het profbestaan vaarwel heeft gezegd. Welke club was dit en – voor de echte kenners – wat is de naam van topschutter?

2. FC Twente speelt al sinds 1965 betaald voetbal. In dat jaar ontstond de club uit een fusie tussen Enschedese Boys en SC Enschede. Een andere Enschedese club speelde tussen 1954 en 1961 eveneens betaald voetbal. Tegenwoordig komt de club uit in de Hoofdklasse C van het zondags amateurvoetbal.

3. Een klassieke vraag tussendoor. Uit welke drie clubs is FC Utrecht ontstaan?

4. Niet alleen FC Utrecht, ook FC Amsterdam werd gevormd door drie amateurclubs. Welke drie clubs waren dit en wat was de bijnaam van FC Amsterdam?

5. Waar Sportclub Limburg het nooit heeft gered, speelde VCV Zeeland wel profvoetbal. Drenthe is een andere provincie die zijn naam ooit aan een profclub gaf. Eind jaren ’60 kwam SC Drenthe uit in het betaald voetbal. Daarvóór heette deze club vv Zwartemeer. Tegenwoordig komt hetzelfde vv Zwartemeer uit in het amateurvoetbal. Uit welke Drentse plaats komt vv Zwartemeer en dus ook het vroegere SC Drente?

Toon de antwoorden

, , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes