Primary menu

Voetbalquiz: Turkije – Nederland

Turks ElftalHet Nederlands elftal heeft zich al lang en breed geplaatst voor het WK van 2014, maar moest het laatste kwalificatieduel in een heksenketel afwerken. Turkije-Nederland staat gisteravond op het programma en dus een quiz hierover. Succes!

Dit is net als vorige week (toen over penalties) een gastquiz van Sport1-journalist Micha Sterke en oud-profvoetballer Roel Stoffels. Onze dank is wederom groot. Mocht je ook een gastquiz willen aanleveren, neem dan contact met ons op.

1. We kennen allemaal nog wel de interland Turkije-Nederland in Bursaspor in 1997. Clarence Seedorf schoot een strafschop zo hoog over, dat die bal zich nog steeds in een baan om de aarde bevindt. De middenvelder was destijds de gebeten hond na de 1-0 nederlaag, maar welke twee spelers van Oranje lieten Seedorf de penalty opeisen en waren door Hiddink aangewezen als de eerste strafschopnemers?
Ugur Yildirim

Bron foto: sc-heerenveen.nl

2. Van een penalty naar een ander dood spelmoment: de vrije trap. Ugur Yildirim nam ze vrijwel altijd voor zijn clubs en de rechterspits met Turkse ouders was er nogal bedreven in. Marco van Basten riep hem zelfs in 2005 op voor het Nederlands elftal. Het bleef achteraf bij 1 cap voor hem, maar wat was er zo speciaal aan de shirts van Nederland tijdens de interland van Yildirim? Bonuspunten voor de tegenstander en het stadion!

3. Yildirim zag zijn carrière vervolgens meer en meer afglijden en raakte in de vergetelheid. 2005 was overigens wel een topjaar voor de vleugelspeler, want welk WK won hij destijds?

4. Terug naar Turkije. Guus Hiddink was van augustus 2010 tot en met november 2011 bondscoach van het land. Welke ex-topscorer van onder meer Fenerbahçe was in die periode zijn assistent bij het nationale elftal?

5. Hiddink slaagde er niet in om Turkije naar het EK van 2012 te leiden. Het was niet de eerste keer dat de ‘combinatie’ Hiddink-Turkije een ongelukkige was. Na de zeperd met Oranje in 1997, liep Hiddink op een groot toernooi nog een keer een flinke kater op vanwege de Turken. Wanneer en waarom was dat?

TOON DE ANTWOORDEN

, , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes