Primary menu

Voetbalquiz: Stadionrampen

Het is glad in Nederland. Dat wordt vaak veroorzaakt door ijzel. Een ijzeldrama. Het bruggetje (pas op: die worden helemaal glad bij dit weer!) naar het Heizeldrama is snel gemaakt. En van daaruit stomen we gelijk door naar vijf vragen over stadionrampen.

1. Dan ook maar beginnen met een vraag over het Heizeldrama. Een mix van typisch Belgische architectuur en Belgisch organisatorisch talent zorgde ervoor dat Engelse en Italiaanse hooligans een wedstrijdje platdrukken konden houden vlak voor en tijdens de Europa Cup I finale van 29 mei 1985. Er vielen 39 doden. De wedstrijd, die gewoon uit werd gespeeld, ging tussen Liverpool en Juventus. Juventus won met 1-0. Noem drie spelers die vanaf het beginsignaal in het veld stonden.

2. Vier jaar later was Liverpool opnieuw betrokken bij een stadionramp. 96 Liverpool fans vonden de dood tijdens deze ramp, die ook al genoemd is naar het stadion waar de ramp plaatsvond. U voelt ‘em al aankomen: tegen wie speelde Liverpool die dag in de halve finale van de FA Cup. En vooruit, hoe heet het stadion en wie is de vaste bespeler?

3. Elke keer dat André Ooijer een stadion betreedt, kunnen we eigenlijk spreken van een stadionramp. In het shirt van PSV veroorzaakte hij 217 stadionrampen, daarvoor was hij echter ook al bezig in de Nederlandse competitie. Bij welke twee clubs speelde hij daarvoor?

4. Een stadion dat geen ramp nodig had om op een niet al te positieve manier de geschiedenisboeken in te gaan, is het oude stadion van RKC: het had als bijnaam ‘De Fietsenstalling’ (onbekend is overigens of Leon Hutten weleens iemand oraal bevredigd heeft in ‘De Fietsenstalling’). Wat was de echte naam van het stadion?

5. In 1982 was er een Nederlandse club betrokken bij een stadionramp. In het Moskouse Luzhnikistadion (toentertijd uiteraard het Leninstadion) vonden 66 Russen de dood tijdens een wedstrijd van Spartak Moskou. Tegen welke Nederlandse club speelden ze?

Toon de antwoorden

, , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes