Primary menu

Voetbalquiz: Staatssteun

StaatssteunHet lijkt er dan toch op dat de gemeente Eindhoven ongeoorloofde staatssteun heeft verleend aan PSV. Deze mening waren wij ooit ook eens toegedaan, echter door een heldere uitleg van VI-journalist Thijs Slegers zijn wij destijds van standpunt veranderd. Het betrof immers een zakelijke transactie waar de gemeente extreem veel belang bij had zonder dat de risico’s eenzijdig bij de gemeente werden belegd. Klonk plausibel, was het achteraf misschien toch wel niet. Ter zake, vandaag een quizje over staatssteun, overheidsbemoeienis en andere schimmige constructies in de voetballerij. Succes.

1. Een mooi voorbeeld van hoe een lokale overheid een uiterst slimme constructie op puur rationele gronden aangaat met een voetbalclub, is de aankoop van het trainingscomplex van Real Madrid door de gemeente Madrid in 2001. Voor het schamele bedrag van zo’n 480 miljoen euro was Madrid een mooi stukkie grond rijker. Real heeft dit bedrag onder meer gebruikt voor het aantrekken van vele Galacticos en diverse trainers, waaronder twee Zuid-Amerikaanse trainers. Welke twee Zuid-Amerikaanse trainers heeft Real sinds 2001 in dienst gehad?

Kadyrof

2. Ook in Tsjetsjenië heeft de plaatselijke voetbalclub de aandacht gewekt van de overheid. De uiterst integere en charismatische staatsman Ramzan Kadyrov is eigenaar van de lokale trots. Hoe heet de club die Kadyrov bezit?

3. Is het staatssteun, wij weten het niet. De Nijmegen Eendracht Combinatie oftewel N.E.C. werd enige jaren geleden gesponsord door een eiland. Welk eiland?

4. In Almelo wil het allemaal niet echt vlotten met de  medewerking van de gemeente. De gemeenteraad twijfelt nog enigszins over het lumineuze plan om in tijden van massale kantoor- en winkelpandenleegstand bij het uit te breiden stadion tig vierkante meters extra commercieel vloeroppervlak te creëren. Het uitstellen van de besluitvorming leidde afgelopen week tot grote ergernis bij de voorzitter en algemeen directeur van Heracles. Een makkie: wie zijn dit?

5. Jesus Gil y Gil, de man die als voorzitter van Atletico in 16 jaar 26 trainers ontsloeg, de man die over Ajax zei: ‘het lijkt hier de Kongo wel, de zwartjes groeien als paddenstoelen uit de grond’ en ‘hebben ze hier een oliebollenmachine die zwartjes maakt?’ en de man die er voor zorgde dat de badplaats waar hij burgemeester was hoofdsponsor werd van Atletico. Van welke Spaanse badplaats was hij jarenlang burgemeester?
Toon de antwoorden

, , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes