Primary menu

Voetbalquiz: sc Heerenveen-Ajax

Tom SierVrijdag de 13e heeft ook invloed gehad op de publicatie van onze quiz. Vandaar, met enige vertraging, bij deze de quiz die eigenlijk afgelopen vrijdag gepubliceerd had moeten worden. Na een zware reis in Europa en een niet minder zware wedstrijd, wachtte zondag voor Ajax het duel tegen sc Heerenveen. Bij het maken van deze quiz verwachtte ik nog een lastige middag voor de Amsterdammers, maar niets was minder waar.  Vandaag tien vragen over deze twee clubs.


1. De meest legendarische wedstrijd die sc Heerenveen ooit speelde tegen Ajax was die uit 1950. Na een 1-5 achterstand wonnen de Friezen onder leiding van Abe Lenstra met 6-5. Decennia later werd dit duel in de vorm van een toneelstuk. Welke toenmalige speler van Heerenveen en later van Veendam speelde tijdens dat stuk de rol van Abe?

2. Een andere memorabele pot was de bekerfinale van 1993. Toenmalig eerstedivisionist Heerenveen nam meer dan 20.000 man mee uit Friesland. Het werd een doelpuntrijke wedstrijd in welke Heerenveen met 6-2 ten onder ging. Welke legendarische Heerenveenspeler maakte in blessuretijd de 6-2?

3. Hier de opstellingen van deze finale. Welke 3 namen ontbreken?
Opstelling Ajax: Edwin van der Sar, Danny Blind, Marciano Vink (77′ Ronald de Boer), Sonny Silooy, Frank de Boer, Wim Jonk (66′ Michel Kreek), …. , Edgar Davids, Stefan Pettersson, Marc Overmars, Dennis Bergkamp.
Opstelling sc Heerenveen: Aldo Swager, …. (46′ Antoon Kuil), Erik ten Voorde (65′ Rodion Camataru), Michel Doesburg, Maarten de Jong, Gerrie Schaap, Marco Roelofsen, Jan de Visser, Leeroy Echteld, …. , Erik Tammer

4. Welke voetballer speelde in de Eredivisie niet alleen voor sc Heerenveen en Ajax, maar ook voor RBC, AZ, Roda JC en NEC?

Heerenveen-Ajax5. Enkele jaren geleden was er nogal wat discussie in Heerenveen, nadat de club in de laatste wedstrijd van het seizoen haar nieuwe uitshirts hadden gepresenteerd. De discussie ontstond omdat de shirts identiek waren aan het Ajaxtenue. Het was tevens de enige wedstrijd die Heerenveen in deze shirts zou spelen. Welke huidige eerstedivisionist was in die wedstrijd de tegenstander? En voor een bonuspunt: wie draagt dit shirt op de foto rechts?

6. Welke speler scoorde ooit drie keer voor sc Heerenveen in het Olympisch Stadion?

7. Wie speelde voor sc Heerenveen, Vitesse, Ajax en ADO in de Eredivisie?

8. De twee duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie zijn beiden spelers die van sc Heerenveen vertrokken, namelijk Sulejmani en Huntelaar. Op de derde plaats staat ook een speler die naar Ajax ging. Wie is hij?

9. Welke twee spelers, voetbalden deze eeuw bij Ajax, sc Heerenveen en in Australië?

10. Een van de best spelers die voor beide clubs speelde is Klaas-Jan Huntelaar. Huntelaar werd twee keer topscorer van de Eredivisie. Wat was er zo uniek aan zijn eerste topscorerstitel?

TOON DE ANTWOORDEN

,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes