Primary menu

Voetbalquiz: Paal

Vandaag precies 72 jaar geleden overleed de Estse voetballer Heinrich Paal. Hij werd slechts 46 jaar en kwam om in de Tweede Wereldoorlog. U heeft waarschijnlijk nog nooit van deze klasbak gehoord, maar tussen 1920 en 1930 werd hij met SK Talinna Sport liefst zes keer landskampioen. Paal speelde 37 interlands voor Estland en deed mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Opdat u Heinrich Paal nooit meer vergeet, een quiz over… de paal.

1. Heinrich heeft het niet meer meegemaakt – dat geldt eigenlijk voor alle vragen in deze quiz – maar voor Nederlanders is de bekendste en meest frustrerende bal op de paal die van Rob Rensenbrink in de wk-finale van 1978. Omdat we de laatste tijd met een gemakkelijke vraag beginnen: hoe luidt de bijnaam van Rob Rensenbrink?

2. De belangrijkste bal op de paal ooit doe je niet af met zo’n makkelijke vraag. Daarom nog een vraag over Rob Rensenbrink. Rob Rensenbrink speelde van 1965 tot 1969 voor DWS. Daarna vertrok hij naar Club Brugge. Voor welke drie buitenlandse clubs speelde hij nog meer?

3. In de magistrale wedstrijd tegen Duitsland op het EK van 1992 fungeert Marco van Basten bij de beslissende 3-1 als bliksemafleider door als een goede spits naar de eerste paal te lopen en te wijzen op de ruimte achter hem. De voorzet komt in die ruimte achter hem en nummer tien Dennis Bergkamp kopt raak. Een echt Hollandse School-doelpunt. Welke invaller gaf de voorzet op Bergkamp?

4. De grote Johan Cruijf zei ooit: liever een bal op de paal, dan dat-ie erin gaat. Hij vond dat mooier klinken. Gelijk heeft-ie, als altijd. Cruijf vindt dat alleen als je al ruim voor staat, dus was ook hij blij toen Ronald Koeman op Wembley in de Eurapa Cup I finale Barcelona-Sampdoria zijn vrije trap bij een 0-0 stand in de 111e minuut gewoon tegen de touwen schoot en niet tegen de paal. Naast Koeman stonden er nog tien Barca-spelers aan de aftrap van die wedstrijd. Hier staan ze. Er missen er drie. Wie? Zubizareta, Eusebio, …, Nando, …, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Guardiola, Bakero, Stoitchkov,…

5. Tja, die Mario Balotelli stond wel voor paal zeg, toen hij op de training zo met dat hesje aan het hannesen was. Welke ander Manchester City-spits parodieerde hem enkele dagen later op de training?

Toon de antwoorden

, , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes