Primary menu

Voetbalquiz: Marco van Basten

Aad de Mos laat nog even op zich wachten, maar Marco van Basten is terug op de Nederlandse velden. Vanaf volgend seizoen is San Marco de trainer van sc Heerenveen. Hij zal samenwerken met mannen als Tieme Klompe, Johan Hansma en Henk Herder. Ik zou er een moord voor doen om eens bij een overleg tussen deze mannen te mogen zijn. Speciaal voor de toekomstige collega’s van Marco, een quiz over Van Basten, zodat ze toch iets weten over deze relatief onbekende trainer.

1. Marco van Basten kraste als klein ventje de woorden “Ik ben de beste” op zijn bureautje. Volgens het verhaal zou Van Basten daarna nog drie woorden toevoegen aan dat tekstje. Velen zagen hierin iets symbolisch, iets filosofisch. Toch moeten we de romantici teleurstellen. Zijn toenmalige vriendinnetje schreef de drie woorden bij het bestaande tekstje. Welke drie woorden zijn dit?

2. Marcel van Basten; dat is de naam die zijn ouders hem gegeven hebben. Gelukkig voor Marco is die naam snel veranderd, want een Marcel van Basten schopt het niet verder dan VV Vooruit 3. Dit hebben we te danken aan de oma van zijn moeders kant; zij kon de naam Marcel maar moeilijk uitspreken. Gek genoeg had ze geen moeite met de naam van Marco’s broer; Stanley. Stanley van Basten is vernoemd naar een Britse voetballer (1915-2000). Deze speler had als bijnaam ‘The wizard of the dribble’. Tevens was de in Stoke-on-trent geboren rechtsbuiten de eerste Britse voetballer die in de adelstand werd verheven. Wat is de naam van deze man?

3. De vraag die de jongens van de mannen onderscheidt: Van Basten scoorde tegen Rusland na een pass van Mühren. Dat weten we allemaal. Maar wie gaf de bal aan Mühren?

4. In april 1982 maakte Van Basten zijn debuut in de Eredivisie tegen NEC. Hij verving in deze wedstrijd zijn leermeester Johan Cruijff. Het is een prachtige wissel, waarbij de twee grootste voetballers van Nederland betrokken zijn. Deze historische wissel heeft Aad de Mos uiteraard niet uit zijn hoge hoed getoverd. Het was een trainer die slechts één seizoen actief was in Amsterdam. Een Duitser zelfs. Wie is deze trainer die werd opgevolgd door Aad de Mos?

5. Een gedicht van Jules Deelder:

O hoe vergeefs
des doelmans hand
zich strekte naar de bal

die een minuut
voor tijd de Duitse
doellijn kruiste

zij die vielen
rezen juichend
uit hun graf

Het gedicht gaat over een doelpunt van Marco van Basten. Over welke wedstrijd gaat dit gedicht? En wie gaf de assist en wie was de doelman bij dit doelpunt?

 

Toon de antwoorden

, , , , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes