Primary menu

Voetbalquiz: Het laatste leuke toernooi

oranje

Het EK van 2012 was rampzalig. Er was weinig om van te genieten en we verloren terecht drie wedstrijden. Twee jaar daarvoor waren we nog bijna de beste van de wereld. Op papier althans. Wat we eigenlijk deden was onze smetteloze reputatie van mooi en aanvallend voetbal op het spel zetten. Er groeit nu een generatie op die denkt dat wij Nederlanders liever prijzen in ontvangst nemen dan complimenten. Dat is natuurlijk niet zo. In Brazilië gaan we dat hopelijk weer laten zien. Voor hen die het vergeten was: er waren eindtoernooien waarin Oranje prachtig voetbalde. In 2008 was dat voor het laatst. Een quiz over dat mooie toernooi. Succes!

1. De kwalificatie richting het EK in Oostenrijk en Zwitserland verliep niet heel soepel. Nederland werd tweede in de poule, maar had moeite met scoren. In twaalf wedstrijden werd slechts vijftien keer gescoord, terwijl Luxemburg in de poule van Nederland zat. Oranje haalde in de kwalificatie 26 punten. Dat waren drie punten minder dan de groepswinnaar en een punt meer dan de ongelukkig nummer drie die niet naar het EK mocht. Wie was de groepswinnaar en wie was de nummer drie?

2. De loting voor het EK 2008 was fantastisch. Nederland kwam in een poule met de wereldkampioen (Italië), de vice-wereldkampioen (Frankrijk) en het land dat een oppervlakte kent van ruim 238 duizend vierkante kilometer (Roemenië). Wie waren de coaches van die drie landen?

3. De eerste wedstrijd van het EK verbaasde Oranje de hele wereld. De BBC sloot af met een prachtige aanval van Oranje, Günter VOETBAL-EK 2008-NEDERLAND vs FRANKRIJKNetzer zag ‘zijn’ oude vertrouwde Nederlanders weer voetballen en CNN liet zien dat dit voetballen was. Van Bronckhorst was één van de uitblinkers bij Oranje. Hij gaf een ‘voorassist’ en scoorde zelfs tegen de Italianen. Wie gaf de assist op het doelpunt van de linksback van Oranje?

4. In de wedstrijd tegen Frankrijk kwam Nederland vlug op een voorsprong. Daarna kreeg Frankrijk steeds meer grip op de wedstrijd en was het aan Edwin van de Sar te danken dat het 1-0 stond bij rust. In de rust deed Marco van Basten iets wat Bange Bertje van Marwijk nooit heeft gedurfd. De verdedigend ingestelde Orlando Engelaar werd gewisseld voor Arjen Robben. Tien minuten na rust ging Dirk Kuijt aan de kant en kwam Robin van Persie in het veld. Het Franse commentaar was heerlijk: “Nederland gaat van aanvallend naar ultra-aanvallend.” Nederland won terecht (en een beetje geflatteerd) met 4-1 van de vice-wereldkampioen. Wie maakten de doelpunten (aan beide kanten) in deze wedstrijd?

5. Nederland speelde vervolgens nog een poule-wedstrijdje met een flink aantal wisselspelers tegen Roemenië. Nederland won, maar dat maakte niet uit. We waren al zeker van de kwartfinale. Daarin kwam Oranje het Rusland van Guus Hiddink tegen. Nederland verloor en lag tot groot verdriet van de hele wereld uit het toernooi. Wie ontbreken er in de opstelling? Van der Sar, ……., Ooijer, Matthijsen en Van Bronckhorst; De Jong, Engelaar, Kuijt, ….. en Sneijder; ……….

6/ Wat was de eindstand van de verloren kwartfinale tegen Rusland?

 

TOON DE ANTWOORDEN

, , , , , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes