Primary menu

Voetbalquiz: Grote spelers, klein postuur

Hard Gras publiceerde in 2002 een boekje met de titel ‘Grote kleine spelers’. In dat boek staan talloze korte verhaaltjes over bekende voetballers die kleiner zijn dan 1.70 meter. Hieronder zal ik jullie vijf van die beschrijvingen geven. Over welke speler gaat het? Zet ‘m op!<!–more–>

1. Was helemaal geen kleine voetballer. Kwam eerlijk gemeten dik boven de 1.70 meter uit. Werd gered door de kromming van zijn benen. Vergeleken bij ……. liep Jan Wouters als een ballerina. De O tussen zijn benen deed wonderen voor zijn dribbelpasjes. En gaf zijn schot een prettigecurve. Ooit droomde hij hardop over het mooist mogelijke doelpunt.  ……. zag zichzelf langs alle tien de veldspelers glippen, passeerde vervolgens de keeper en scoorde met een hakje. Met zulke on-Duitse spelopvattingen groeide hij uit tot het boegbeeld van FC Köln en cultheld van het Duitse nationale elftal.

2. De beste kopper onder de kleinsten. De Spanjaard was jarenlang aanvoerder van Barcelona en scoorde veelvuldig met zijn hoofd. Zoals zijn allerbelangrijkste doelpunt in 1991 tegen Kaiserslautern voor de Champions League. In de laatste minuut kopte hij de bevrijdende treffer binnen na een voorzet van Koeman. Ondanks het 3-1 verlies was Barcelona door. Zijn dankwoord kwam op 20 mei 1992 op Wembley. In de verlenging van de finale tegen Sampdoria legde ……. na een tikje van Stoichkov uit een vrije trap de bal stil voor Koeman. Diens schot zeilde langs de muur en schonk Barcelona de Europacup.

3. Kalende middenvelder zonder voortanden. Zoals zijn naam: bikkelhard. Deed voor de wedstrijd altijd het gebitje uit om tegenstanders te imponeren. Slaagde volledig in zijn opzet. Speelde 28 interlands en werd in 1966 met Engeland wereldkampioen. …….. was duidelijk over zijn rol als voetballer in het kampioenselftal: “Bal afpakken, aan Bobby Charlton geven en hem zijn gang laten gaan.” Geboren in Manchester en getogen bij United kende ……. ook op clubniveau grote successen.

4. “Elk team heeft één schopper. Wij hadden Nobby Stiles, Arsenal Peter Storey en Liverpool Tommy Smith. Leeds heeft er elf.” De uitspraak is van George Best en doet ……. te kort. Niemand in Engeland was harder dan de Schotse middenvelder. Sloeg Kevin Keegan ooit tegen het heilige gras van Wembley. Sprak op het WK 1974 Zaïrese tegenstanders aan met ‘hey nigger’. Spuugde hen vervolgens doodleuk in het gezicht. Tegen Brazilië bleek hoe goed …… kon voetballen. En hoe Schots hij was. Hij overklaste Rivelino, maar miste voor open doel. Zonder verliespartij was Schotland toch uitgeschakeld. In 1997 stierf ………. op 54-jarige leeftijd. Voor het stadion van Leeds aan Elland Road staat een levensgroot standbeeld. Klein dus. 

5. Speelde als zijn naam: eenoudig. Ontsnapte in twintig jaar profvoetbal slechts twee keer aan de anonimiteit. In de finale van 1974 schwalbte Hölzenbein over zijn been. en in 1969 wees hij Feyenoord de weg naar de Europacup met een wonderschoon doelpunt tegen regerend kampioen AC Milan. …….: “Het was gewoon een mislukte voorzet.”

TOON DE ANTWOORDEN

, , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes