Primary menu

Voetbalquiz: van Gouden Stier tot Europacup III

Gouden Stier Hoppa, een voetbalquizje zonder vastomlijnd thema met vragen variërend van Gouden Stier van de Jupiler Leauge tot de Europacup III opgeleukt met een fotootje van Mino Raiola in het midden maar zonder een vraag over Aad de Mos; een mens kan niet alles hebben in het leven. En 21 is 5 maar dat geheel terzijde.

1. De Gouden Stier wordt sinds het seizoen uitgereikt aan de beste speler van de Jupiler Leaugue. Van de zes keer dat die is uitgereikt was dat vijf maal aan een Nederlander. Wie is tot nu toe de enige buitenlandse winnaar van de Gouden Stier?

2. AZ werd op 18 april 2009 voor de tweede maal kampioen van de Eredivisie. Dat werden ze ondanks dat ze zelf verloren doordat PSV won van Ajax. Van wie verloor AZ?

3. Door dit kampioenschap mocht AZ voor het eerst deelnemen aan de Champions League. Wie waren de drie tegenstanders in de groepsfase? Half punt per goed antwoord

4. Een vraag over Griekenland: Vijf clubs wisten vanaf de invoering van de nationale competitie, de Super League, in 1960 het landskampioenschap te behalen. Welke vijf clubs zoeken we? (1/2 punt per goed antwoord)

5. Claudio Ranieri werd na het WK 2014 aangesteld als nieuwe bondscoach van de Grieken maar al op 15 november 2014 ontslagen. Een dag na een blamerende 0-1 nederlaag tegen een voetbaldreumes. Jóhan Símun Edmundsson maakte de winnende treffer en maakte daarmee een einde aan 1253 dagen zonder interlandoverwinning. Tegen welk land verloor Griekenland?

Mino Raiola
6. Johan Cruijff: volgens Raymond Verheijen rijp voor een wissel, volgens Mino Raiola een demente eikel, voor velen de beste (Nederlandse) voetballer ooit. In welk stadion was de hoofdtribune vernoemd naar Johan Cruijff?

7. Wim Kieft, vorig jaar had hij een enorme hit met zijn bestseller boek ‘Kieft’. Kieft speelde o.a. bij Ajax, PSV maar ook in Italië een seizoen bij Torino. Wie waren de andere twee Nederlandse spelers die bij Torino hebben gespeeld? (1/2 punt per goed antwoord)

8. Naast Torino komt ook Juventus ook uit Turijn. I bianconeri wonnen als eerste club ooit alle cups die georganiseerd waren door UEFA. In 1984 wonnen ze de Europa Cup II (Cup winners cup) en in 1985 de Europa Cup 1 (Heizel drama), Super Cup en het De eerste internationale prijs wonnen zij in 1977 toen ze de UEFA Cup wonnen. Welke club was toen de tegenstander?

9. Welke drie andere clubs wonnen net zoals Juventus ooit alle drie de toernooien georganiseerd door de UEFA (Europacup I/Champions League, Europacup II/Cup Winners Cup, Europacup III/UEFA Cup/Europa League)? 1 punt per goed antwoord

10. De UEFA Cup, in de volksmond de Europacup III genoemd, werd door de UEFA in het seizoen 1971/1972 geïntroduceerd. Voor welke beker kwam dit toernooi in de plaats? Een bonuspunt voor de naam van het eerste Nederlandse team dat aan dit toernooi deelnam.

TOON DE ANTWOORDEN

, , , , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes