Primary menu

Voetbalquiz: Fortuna Sittard

Iedere zaterdag hebben we hier op Voetbalquizmasters een gastquiz. Deze is die gemaakt door Bas Vijgen, een hartstochtelijk Fortuna Sittard fan en zijn quiz gaat dan ook verrassend over Fortuna Sittard. Wij als Voetbalquizmasters houden van die club sinds Mark van Bommel er rond paradeerde met snor en hopen dan ook dat hij zijn carrière inclusief snor zal afsluiten in Sittard. Pas dan vergeven we hem dat hij constant zijn man uit de rug liet lopen.

1. De afgelopen jaren heeft het Nederlands Elftal de nodige internationals voortgebracht die hun carriere bij Fortuna begonnen. Mark van Bommel is wellicht het meest bekende voorbeeld. De middenvelder uit Maasbracht, speelde in de jeugdopleiding van Fortuna en debuteerde voor de club in het Betaalde Voetbal. Andere bekende ex-Fortunezen in het Nederlands elftal zijn Wilfred Bouma, Patrick Paauwe en Kevin Hofland. Voor de laatste speler, die een interland speelde terwijl hij bij Fortuna onder contract stond moeten we iets verder terug in de geschiedenis. Wie is deze speler?

2. Eind jaren 90 was Fortuna nog een club waar rekening mee gehouden werd in de Eredivisie. Topclubs kwamen vaak met angst en beven naar de knusse Baandert, destijds de thuishaven van de geel-groenen. In het seizoen 98/99 werden er gedenkwaardige overwinningen geboekt op PSV (6-4!!) en Ajax (uit en thuis). Fortuna bereikte zelfs de bekerfinale, onder meer na een sensationale 1-3 overwinning in Eindhoven op PSV in de halve finale. In een kolkende Kuip was Ajax in de finale echter te sterk voor de Limburgers. Beide doelpunten van de Amsterdammers werden al in de beginfase gemaakt door Jesper Gronkjaer. De Deen verschalkte 2 keer op vrijwel identieke wijze eerst de linksback van Fortuna en vervolgens doelman Arno van Zwam. Wie is deze linksback?

3. Fortuna speelde voor het eerst en laatst Europees voetbal in het seizoen 1984/1985. Omdat Feyenoord in 1984 de dubbel pakte, mocht Fortuna een seizoen later de Nederlandse eer verdedigen in het Europacup II toernooi. De Limburgers reikten hier zelfs tot de kwartfinale. Na overwinningen op het Deense Kjobenhavns BK en Wisla Krakau uit Polen was het roemruchte en latere winnaar Everton veel te sterk. Fortuna scoorde in deze campagne 6 goals. Wout Holverda maakte er 2 en Theo van Well 1. Welke speler maakte 3 doelpunten en is daarmee Fortuna’s Europees topscorer aller tijden?

4. Na jaren van sportieve en financiele malaise is Fortuna momenteel weer een ploeg om rekening mee te houden in de Jupiler League. Op het moment van schrijven is de ploeg al 9 wedstrijden ongeslagen en heeft men de laatste 5 potten zelfs gewonnen. Door deze indrukwekkende serie zijn de Limburgers nog volop in de race voor een plekje in de play offs. In de huidige selectie lopen 4 spelers rond, die tijdens een eerder dienstverband ook al voor Fortuna uitkwamen. Bovendien heeft de huidige hoofdtrainer ook een verleden als speler in Sittard. Welke 4 spelers en trainer zijn dit?

5. De grote rivaal van Fortuna is als sinds mensenheugnis Roda JC uit Kerkrade. Toch hebben in het verleden diverse spelers (zowel bekende als minder bekende) bij beide clubs onder contract gestaan. Over welke speler gaat het volgende verhaal:

“Na mijn debuut gemaakt te hebben voor een club in Noord-Holland toog ik richting het Zuiden om bij Fortuna te gaan spelen. Bij Fortuna groeide ik uit tot een volwaardige Eredivisiespeler, hoewel ik tijdens mijn laatste jaar in Sittard in de Eerste Divisie uitkwam. Na dat jaar maakte ik de gewaagde overstap naar Roda JC, waar ik 3 seizoenen lang een onbetwiste basisspeler was. Na 3 seizoenen maakte ik een droomtransfer naar een club in Spanje, waar ik ook alweer uitgroeide tot basisspeler. Na 3 seizoenen Spanje sloot ik mijn carriere af bij Fortuna, waarmee ik in het laatste jaar degradeerde naar de Eerste Divisie. Ik heb zelfs een EK en WK meegemaakt, maar speelde nooit een interland”.

6. Fortuna Sittard is opgericht op 1 juli 1968 na een fusie tussen 2 verenigingen. Welke 2 verenigingen waren dat?

Toon de antwoorden

, , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes