Primary menu

Voetbalquiz: Folklore

Aad de Mos keurt het ijsJe kon de afgelopen week de TV niet aanzetten of het zoemde je huiskamer binnen. Zodra het een paar graden onder nul is breekt in Nederland standaard de koorts los rondom het al dan niet doorgaan van de ‘Tocht der Tochten’. Dat deze nationale opwinding elk jaar eindigt met iets in de trant van ‘It giet niet oan’ kan onder andere Aad de Mos niet deren. Hij keurt gewoon als een volleerd rayonhoofd het ijs in Brabant.

De voetbalwereld moet doorgaans niets van deze folklore hebben, maar toch is er zo af en toe wel wat folklore te vinden in de voetballerij. Daarom, je voelt het al aankomen, deze keer een quiz over Folklore.

Vandaag een speciale gastquiz van Casper de Leeuw die een bijzonder mooie quiz heeft gemaakt zoals je zodra gaat ervaren. Ook interesse om een keer een gastquiz maken? Neem dan contact met ons op.

1. In Keulen zijn ze niet vies van een beetje folklore. De plaatselijke 1. FC speelt haar wedstrijden tegenwoordig op het tweede niveau, en staat daar op een keurige 9e plaats, in puntenaantal gelijk met het gerenommeerde Ingolstadt. 1. FC Köln heeft als een van de weinige voetbalclubs in Europa een levende mascotte, die tijdens de thuiswedstrijden naast het veld graast. Het beest komt ook voor in het clublogo. Wat is de naam van deze bok?

2. Zeg je folklore, dan zeg je Heerenveen. Sinds jaar en dag wordt het Friese volkslied gespeeld voorafgaand aan elke thuiswedstrijd. Meestal blijft iedereen strak in het gelid staan, soms wil een tegenstander hier niet aan meewerken. Welke trainer besloot dat zijn mannen niet hoefden te wachten op het volkslied en voegde er de volgende woorden aan toe? “Zo’n Fries volkslied is flauwekul, daar zouden we niet aan mee moeten doen. Straks beslist de voorzitter van Roda dat we voortaan voor aanvang van de wedstrijd een ererondje in tanga-slip moeten lopen…””

3. Traditie en folklore worden vaak met elkaar verwisseld. Het zijn twee verschillende begrippen, maar we kunnen erover twisten in welk opzicht ze dan precies verschillen. In ieder geval is duidelijk dat TSG 1899 Hoffenheim beide niet heeft. Deze ploeg promoveerde in 2008 naar de 1. Bundesliga en werd meteen Herbstmeister. Toch werden ze geen kampioen dat jaar. Welke Duitse ploeg presteerde het voor het laatst wél om na de promotie naar het hoogste niveau in het seizoen daarop meteen kampioen te worden?

4. In Italië word je ontdaan van je kleren, in Duitsland mag je een gigantisch bierglas leegdrinken, in Spanje vormen ze een erehaag voor je en als je Louis van Gaal heet mag je in traditionele kledij heel hard schreeuwen dat je de beste van Eindhoven, Madrid of Bremen bent. Dat hoort er allemaal bij als je kampioen geworden bent. Hoe vaak werd Louis van Gaal als trainer eigenlijk landskampioen in zijn carrière?

Louis van Gaal met bierglas

5. Folklore is er in het voormalig Joegoslavië niet bij. Daar wordt voetbal soms letterlijk op leven en dood gespeeld. Het nationale elftal van Joegoslavië viel uiteen in verschillende elftallen. Zo kwam het voor dat spelers van het vroegere Joegoslavië enige tijd later voor Kroatië speelden. Welke Kroaat (of Joegoslaaf, zo u wil) scoorde voor beide landen op een WK, en is daarmee de enige speler in de WK-historie die voor twee verschillende landen een doelpunt maakte?

Toon de antwoorden

, , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes