Primary menu

Voetbalquiz: Elfstedentocht

Heel Nederland heeft het er over: komt-ie wel of komt-ie niet. Als we Wiebe Wieling moeten geloven, komt-ie dit jaar niet. Ofschoon de Elfstedentocht weinig van doen heeft met voetbal, liften wij als voetbalquizmasters graag mee met de hype van het volk. Vandaag een voetbalquiz met als thema de Tocht der Tochten.

1. Vandaag rijden ze allemaal op klapschaatsen, vijftien jaar geleden was het alleen Jan Maarten Heideman die zijn klapschaatsen onderbond. De rest van het peloton schaatste op gewone Noren in Friesland. Naast de schaatsen, was er óók een gewone Noor die ten tijde van de vorige Elfstedentocht in Friesland voetbalde. Wat was zijn naam?

2. Voordat de Noren in beeld kwamen, werd er vooral op houtjes geschaatst. Tijdens de vorige Elfstedentocht speelde Peter van Houdt (tja, ook bruggetjes horen bij de Elfstedentocht) in Nederland, voor Roda JC. Naar welke club vertrok de Belgische spits in 2000?

3. Vijftien jaar geleden was het Henk Angenent die de Elfstedentocht won. In een spannende sprint versloeg de spruitjeskweker Erik Hulzebosch. Bert Verduin werd derde en Henk van Benthem vierde. Ene Arnold was de vijfde man uit de kopgroep. Hij heeft dezelfde achternaam als de man die in 63 interlands driemaal scoorde voor Oranje. Welke naam zoeken we?

4. Wie werd in de seizoenen 97-98 en 98-99 topscorer van de eerste divisie voor twee verschillende clubs? De goaltjesdief zakte eerder bij een Nederlandse topclub door het ijs.

5. Hij was de grondlegger van de Elfstedentocht en richtte met de Haarlemsche Football Club (HFC) niet alleen de eerste Nederlandse voetbalclub op, maar hij was ook verantwoordelijk voor de oprichting van de eerste Nederlandse tennisclub. Wie is deze grondlegger van de moderne sport in Nederland, wiens naam gedragen wordt door de voetbalclub uit zijn geboorteplaats Witmarsum?

Toon de antwoorden

, , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes