Primary menu

Voetbalquiz: Derby’s

Het afgelopen weekeinde stond in het teken van een paar derby’s. In het Noorden werd logischerwijs de derby van het Noorden gespeeld, maar ook in Duitsland werd een derby gespeeld, waar eerlijk gezegd die in Heerenveen een beetje bij in het niet viel. Aartsvijanden Schalke ’04 en Borrussia Dortmund kruisten de degens in Dortmund. Schalke ’04 won, mede door een treffer van Ibrahim Afellay, met 2-1. Een quiz over derby’s.

1. De eerste vraag is simpel, om er even in te komen. Hoe heet de derby tussen Schalke ’04 en Borrussia Dortmund?

2. Dan nu een wat lastigere vraag in de categorie ‘stadionnamen en derby’s’. Duitsland kent meer derby’s dan alleen de streekderby tussen Schalke en Dortmund. Denk bijvoorbeeld aan de stadsderby’s tussen Bayern München-1860 München en Hamburger SV en Sankt Pauli. Omdat 1860 Munchen al geruime tijd in de 2. Bundesliga speelt, moeten ze het in München een beetje van de beker hebben. Ze stonden voor het laatst tegenover elkaar in 2008, maar delen wel hetzelfde stadion. HSV en Sankt Pauli speelden wat recenter nog wel tegen elkaar in competitieverband. Ze spelen ook niet in hetzelfde stadion. Hoe heten de stadions van HSV en Sankt Pauli? In het geval van HSV mag u de stomme sponsornaam achterwege laten – bij Sankt Pauli is er uiteraard geen stomme sponsornaam.

3. Nou, dat was weer een heel verhaal. Maar weer even een korte vraag dan. De derby tussen Real Madrid en Atletico Madrid is natuurlijk de bekendste Madrileense derby, maar welke (min of meer) Madrileense derby, tussen twee andere clubs, staat er dit seizoen nog meer op de rol in de Primera Division?

4. Terence Trent D’Arby is een zanger die in 1962 geboren werd in Manhattan. Waarschijnlijk weet hij niks van de derby in Stoke-on-Trent. Die derby, die The Potteries Derby wordt genoemd omdat er in Stoke-on-Trent altijd veel potten werden gebakken, gaat tussen (uiteraard) Stoke City en een club die inmiddels is afgegleden naar League Two. Welke club?

5. Ook het amateurvoetbal kent derby’s. De bekendste is natuurlijk de ‘Rooien’ tegen de ‘Blauwen’: IJsselmeervogels-Spakenburg. Maar in welk amateurvoetbalbolwerk kan men de hele week niet slapen als de volgende zondag de zwartwitten van Achilles ’29 tegenover de roodzwarten van De Treffers staan?

Toon de antwoorden

, , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes