Primary menu

Voetbalquiz: Derby van het Noorden

Zaterdagavond speelt FC Groningen tegen sc Heerenveen, ofwel de derby van het noorden. En omdat ze in het noorden van weinig woorden zijn, beginnen we direct met de quiz.

1. Op 13 januari 2006 opende Arjen Robben de Euroborg. De eerste wedstrijd die FC Groningen in ‘de groene hel’ speelde was tegen rivaal sc Heerenveen. De thuisclub won met 2-0. Wie scoorden er voor FC Groningen in die wedstrijd? Hint: de eerste doelpuntenmaker speelt momenteel bij Viking FK, de tweede doelpuntenmaker bij Kilmarnock.

2. Het duurde tot 26 november tot ‘de trots van het noorden’ in eigen huis een competitienederlaag leed. Welke club won met ruime cijfers (5-2) van FC Groningen?

3. FC Groningen is ontstaan uit GVAV. tegen deze club debuteerde Johan Cruijff op 15 november 1964 in het Oosterpark. Trainer Vic Buckingham liet het orakel uit Betondorp debuteren. GVAV won met 3-1, maar die uitslag deed er niet toe. Nederland heeft kennis gemaakt met de beste voetballer ooit. Schijnt. Cruijff was natuurlijk de doelpuntenmaker tegen GVAV. U voelt de vraag al aankomen. Waar staat de afkorting GVAV voor?

4. Frysk bloed tsjoch op! Wol no ris brûze en siede, en bûnzje troch ús ieren om. Dit zijn de eerste regels van het Frysk volksliet. Het Gronings volkslied begint zo: Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ’t wad. Doar gruit, doar bluit aain wonderlaand, rondom ain wondre stad. Welke spelers in de selecties van FC Groningen en sc Heerenveen moeten deze tekst kennen? Met andere woorden welke Friezen en Groningers zitten er in beider selecties?

5. In de laatste drie wedstrijden in de Euroborg tussen FC Groningen en sc Heerenveen, was er één speler die in alle drie duels scoorde. Wie is deze speler?

 

Toon de antwoorden

, , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes