Primary menu

Voetbalquiz: De bondcoaches van Oranje

Good Old Cees van Hasselt was in 1905 onze eerste bondscoach. Na hem volgde een select gezelschap van 37 heren waaronder mannen met een schitterende naam (Wudi, ik herhaal Wudi Müller), de man met de mooiste zucht ter wereld (Don Leo), een enkeling met schitterende karatemoves (Louis van Gaal, toen helaas zonder snor) en enkelen met een dramatisch wisselbeleid (Dick Advocaat en Marco van Basten). Vandaag een quiz speciaal gewijd aan al deze heren: de bondscoaches van Oranje.

1. Dat Bert van Marwijk op dit moment bondscoach is, mag hopelijk bekend bij u zijn. Dat hij een eenmalig international is (hier nog een quiz over eenmalige internationals) mag ook bekend zijn maar weet u ook bij welke vijf clubs hij allemaal heeft gespeeld? En geloof het of niet, dit deed hij zonder Cooky Voorn aan zijn zijde.

2. Op dit moment is Bange Bertje dus onze bondscoach. Wie waren de tien bondscoaches voor hem? Helaas is Aad de Mos ditmaal geen goed antwoord.

3. Tip voor vorige vraag:de laatste tien bondscoaches waren allemaal Nederlanders. Naast Nederland hebben nog 6 landen bondscoaches geleverd? U raadt het al, noem ze alle zes maar.

4. Iedereen in Friesland hoopt dat Marco van Basten volgend jaar betere voetballers laat debuteren dan hij deed in zijn periode als bondscoach. Behalve Harkemase Boy Romano Denneboom dan. Maar liefst 32 spelers liet Van Basten debuteren onder zijn bewind. Van deze 32 debutanten kon er één helemaal niet voetballen (Dave van den Bergh), spelen er drie tegenwoordig bij een amateurclub (Meerdink, Yildirim en Denneboom), één is er een enorme neuroot (Henk Timmer), één voetbalt in Iran (Collins John) en een ander in de Canadese competitie (Danny Koevermans). Kortom, het gaat allemaal niet zo lekker met die jongens. Vijf spelen nu bij een club waar Duits de voertaal is (dat is natuurlijk ook niet goed), wie?

5. ‘En daarom klinkt het vol overgave uit onze mond, vandaag is de cirkel met deze vijfde vraag echt rond.’ Het kan natuurlijk niet anders dan dat we deze quiz afsluiten met Louis van Gaal. Volgens eigen zeggen ‘eines der besten Vereinstrainer der Welt’. Dat zal wel maar hij was zeker niet ‘eines der besten Bundestrainer der Welt’. Wie waren zijn twee assistenten tijdens zijn weinig succesvolle periode als bondscoach?

Toon de antwoorden

, , , , , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes