Primary menu

Voetbalquiz: Danish Dynamite

Vlag DenemarkenDenen, in de Eredivisie hebben we ze in overvloed. De Deen is blond, zeurt niet en spreekt binnen drie maanden vloeiend Nederlands. Ja, die Denen kun je er wel bij hebben. Zo speelden voor Ajax liefst 24 Denen, voor Heracles slechts één. Het verband met het aantal gewonnen prijzen hoef ik u niet uit te leggen. Vandaag een quizje over Eredivisiespelers uit het land van Hans Christian Andersen, Lego en Borgen. En hyldest til den Danske fodboldspiller, held og lykke!

1. We beginnen met de scorende Denen. Er zijn drie Denen die meer dan 100 keer scoorden in Eredivisieverband. Wie? Ter info: de betreffende spelers scoorden 112, 104 en 102 doelpunten.

2. Het campingelftal van 1992. Door de burgeroorlog in Joegaslavië werd het Deense elftal acht dagen voor het EK alsnog toegevoegd aan het deelnemersveld, het resultaat is bekend. De Deense selectie uit 1992 bevatte drie spelers die tijdens hun loopbaan uitkwamen in de Eredivisie. De drie spelers waren allen aanvallers. De spelers kwamen allen slechts voor één Nederlandse club uit. Een vleugelspeler speelde 38 wedstrijden voor Ajax, een spits speeldel 30 keer voor PSV en nog weer een andere aanvaller speelde 65 keer voor Feyenoord. Welke drie aanvallers gaat het hier over?

3. Over naar het heden. De huidige selectie van Ajax herbergt veel Denen. Hoeveel van hen speelden tijdens hun carriere op het hoogste Deense niveau?

4. Een aantal trefwoorden: Werder Bremen, aanvallende middenvelder, één Nederlandse club, Real Murcia, EK 2004 en WK 2010. Welke Deen en welke Nederlandse club zoek ik?

5. Er zijn twee Denen die voor MVV, Ajax en AZ speelden. Wie zijn dit?

6. Op 5 december 1982 nam de Deen Jesper Olsen samen met Johan Cruijff de legendarische penalty in drieën. Bij een voorsprong van 1-0 kreeg Ajax een strafschop. Cruijff tikte achteloos breed op Olsen, die terugspeelde waardoor Cruijff de bal simpel langs keeper Otte Versfeld kon schieten. Welke club was de tegenstander deze dag?

7. Soren Lerby speelde in Nederland eerst voor Ajax en aan het eind van zijn loopbaan ook nog twee seizoen voor PSV. Lerby was van 1981 tot 1986 getrouwd met een BN’er. Met wie was hij destijds getrouwd?

8. Voor de laatste interland van het Deense elftal (de wedstrijd tegen Roemenie van 18 november jl) waren naast vele Ajacieden nog twee andere spelers uit de Eredivisie geselecteerd. Welke twee?

9. Een Deense speler die een aantal seizoenen geleden nog in de Eredivisie speelde zorgde ooit voor een rel in Denemarken door een ‘John-de-Wolfje’ te doen en z’n ploeggenoten te belazeren met pokeren. Wie is deze fijne pokeraar?

10. En hij hing al een beetje in de lucht. In de inleiding werd al gerept over de 24 Denen die voor Ajax speelden en her en der in de quiz zijn er ook al meerdere benoemd. Maar alle 24 is een ander verhaal…. hoe ver komt u? Weet u ze alle 24 dan kunt u zich bij ons melden en dan wint u een voordracht van de Kleine Zeemeermin door een Voetbalquizmaster naar keuze. Bij 23 goed krijgt u een blokje Lego.

 

 

 

TOON DE ANTWOORDEN

, ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes