Primary menu

Voetbalquiz: Barcelona-AC Milan

Totaal verschillend, maar allebei mooie clubs. De één maakt van dwergjes uit Catalonië en Argentinië de beste voetballers van de wereld, de ander doet het met een Zweedse reus en ouwe baasjes. Vanavond kruisen ze de degens voor een plaatsje in de halve finale van de Champions League. Een quiz over Barcelona en AC Milan.

1. Marco van Basten, eigenlijk was hij voorbestemd om bij het frivole Barcelona te voetballen, maar hij kwam bij AC Milan terecht. Marco werd San Marco en won vele prijzen met de Milanezen. Hij schoot ook een bierdopje van een fles. Van het geld dat hij met deze reclame verdiende, kocht hij een suèdejasje waarmee hij de mooiste ereronde ooit liep. Een andere Marco was zo’n afscheid niet gegund, maar speelde wel mooi acht seizoenen bij Milan. Na een paar jaar voorzittertje te hebben gespeeld bij AC Legnano, is hij nu trainer van AS Monaco. Welke Marco is dit?

2. Helaas voor de Barcelonista, zoals Barcelona-fans met een goed Italiaans woord heten, ontkom ik er niet aan over de Europa Cup I finale van 1994 te beginnen. Barcelona werd in Athene afgeslacht door het Milan van Fabio Capello. Zonder de geschorste Franco Baresi (Franco was geschorst vanwege zijn misdaden tegen de Catalanen in de Spaanse Burgeroorlog) won AC Milan met 4-0. De Marco die het antwoord op vraag 1 is, bleef negentig minuten op de bank. In het veld stonden twee spelers uit voormalig Joegoslavië. De Montenegrijn Dejan Savicevic scoorde schitterend. Wie was de andere speler uit voormalig Joegoslavië? (Voor gewone voetballiefhebbers is z’n achternaam voldoende voor een punt; voetbalautisten moeten daarvoor z’n voornaam ook goed hebben.)

3. Tja, deze vraag hoort er natuurlijk ook gewoon in: wie speelden zowel voor AC Milan als Barcelona? Nee, dat zijn er vermoedelijk te veel. Dan doen we deze: welke Italianen speelden voor Barcelona, en welke Spanjaarden speelden voor AC Milan? (Bij beiden zijn het er drie. De Italianen van Barça zijn te doen; voor de Spanjaarden van Milan moet u weer voetbalautist zijn.)

4. Ronaldinho begon zijn carrière in Europa bij Paris St. Germain, waar het antwoord op vraag 1 overigens ook nog speelde. Vervolgens speelde O Cavalo (Het Paard) zowel voor Barcelona als AC Milan. Waar speelt Ronaldinho op dit moment?

5. Geloof het of niet, maar de vier straten rond het stadion van Fortuna Sittard, de Trendwork Arena (ja, echt!), heten de Lissabonstraat, de Madridstraat en, jawel, de Barcelonastraat en de Milaanstraat. En zo sluiten we deze quiz over Barcelona en AC Milan dus af met een vraag over Fortuna Sittard: hoe heette het vorige stadion van Fortuna Sittard, nog zonder waanzinnige sponsornaam?

Bonusvraag. Hij is waarschijnlijk nogal makkelijk, maar omdat het nu opeens zo’n mooie afsluiter is: wie speelde zowel voor Barcelona, AC Milan als Fortuna Sittard (bij één club zelfs  met snor!).

Toon de antwoorden

, ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes