Primary menu

Voetbalquiz: 10 vragen over Gronings voetbal

Gronings VoetbalquizkampioenschapNog twee dagen en dan vindt het Gronings Kampioenschap Voetbalquiz plaats. Alweer de derde editie en -hoewel er nog voor enkele teams plek is- belooft het weer een volle bak te worden bij Velocitas. Uiteraard is er bij de quiz speciale aandacht voor voetbal in de provincie Groningen. Om je alvast voor te bereiden, vinden jullie hier de Groningse ronde van vorig jaar.

1. Dat Arjen Robben in zijn jonge jaren bij VV Bedum heeft gespeeld, mag bekend zijn bij de Groningse voetballiefhebber, maar bij welke twee Groningse amateurclubs speelden de broertjes Koeman voor ze naar de FC gingen?

2. Helaas, er is geen Betaald Voetbal meer in Veendam, maar in de 21e eeuw werd nog wel tweemaal een speler van Veendam topscorer van de Eerste divisie. Welke twee spelers wonnen deze prijs?

3. Wie is na Ron Jans, die met 309 duels de trainer is die bij FC Groningen het grootste aantal wedstrijden op de bank heeft gezeten, de trainer die het vaakst als hoofdverantwoordelijke op de bank zat bij de groenwitten? Hij mocht in totaal 271 keer de opstelling maken

4. Er was ook een coach die maar negen wedstrijden trainer was van FC Groningen. Wie was dat?

5. Van de eerste selectie van FC Groningen het afgelopen seizoen zijn er vijf spelers geboren in de provincie Groningen. Noem ze allemaal, voor een half punt per goed antwoord.

6. Onze gastheer van vanavond won in 1934 als eerste noordelijke vereniging de KNVB-beker door in Utrecht met 1-0 van Feyenoord te winnen. FC Groningen won nog nooit de KNVB-beker, maar stond in 1989 wel in de finale. Van wie verloor de FC in die finale met 4-1? En voor een bonuspunt: wie redde de Groningse eer en scoorde voor FC Groningen?

7. Vorig jaar was het veelvuldig in het nieuws: er vertrok een 11-jarig jochie van GVAV Rapiditas naar FC Barcelona. Hoe heet hij ook alweer? (Wellicht tip dat het met een F begint)

8. Erwin van de Looi sloot, nadat hij er slechts negentien wedstrijden speelde, zijn spelerscarriere af bij FC Groningen, waarna hij bij de club bleef hangen als trainer. Bij welke vier clubs speelde hij nog meer? Het zijn drie Nederlandse en voor de échte kenners zit er ook nog een buitenlandse club bij waarvoor hij zeven keer uitkwam. Half punt per goed antwoord

9. De aankopen Erik Nevland, Luis Suarez en Dusan Tadic waren voor FC Groningen een schot in de roos. Van welke clubs kocht Hans Nijland deze aanvallers? Punt per goed antwoord

10. Het verblijf van een andere aanvaller was minder succesvol. In mei 2006 gaf FC Groningen een Finse spits met een smakelijke naam een amateurcontract. Na drie maanden werd dit opgezegd. Deze zesvoudig international, die tegenwoordig actief is bij TuS Koblenz in de Regionalliga, speelde geen minuut voor de FC. Hoe heet deze Fin?

TOON DE ANTWOORDEN

, , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes