Selecteer een pagina

Over Voetbalquizmasters

Voetbalquizmasters is in 2011 opgericht om uiting te geven aan onze gezamenlijke passie: Voetbalquizzen. Waar we dit in het verleden door het hele land organiseren doen we dat nu enkel nog als hobbyproject met een paar maal per jaar een regionaal kampioenschap.

Een korte bloemlezing over de voetbalcarrières van de oprichters. Een goed stel, al zeggen we zelf.

Rutger Bartels
Profvoetballer zou ik worden, dat stond vast. Een zorgvuldige opgebouwde carrière. SSSE, SVZW, Knickerbockers, Kampong. Ik was klaar voor de volgende stap. Tot die ene vraag. ‘Wil jij niet keepen? De keeper kan namelijk niet.’ Opeens was daar het besef. Opeens spatte die droom uit elkaar. Ik zou geen profvoetballer worden. Geen volle stadions voor mij, niet de adoratie van de massa, niet eens Champions League of Oranje. Nee, invalkeeper in de derde klasse reserve, dat was er van mij geworden. Voetballers in de goal, hoeveel wist ik er eigenlijk? Jan Koller die ballen plukte namens Dortmund, Eric Viscaal die eerst een penalty stopt en vervolgens een penalty scoort voor AA Gent, Ricky van den Bergh onder de lat bij ADO. En Campos, is dat nou een voetballer of keeper? Voetbalquizmaster, daarom!

Klaas Yde Haarsma
KY Haarsma3Knuffels hoefde ik nooit, ik sliep met mijn voetbal in bed. Mijn liefde voor de bal was zo groot dat een van mijn jongste herinneringen teruggaat naar het moment dat ik de bal eens lek schopte in prikkeldraad. Helemaal van de kaart was ik. De grote liefde voor voetbal heb ik geërfd van mijn vader. Hij nam me als klein jongetje aan de hand mee naar het oude Abe Lenstrastadion, waar beperkte spelers als Rodion Camataru, Lubbe van Dijk en Maarten de Jong voor mij helden werden. Ook de liefde voor voetbalquizzen is toen ontstaan. In de auto naar het stadion noemden mijn vader en ik om de beurt de trainers van de Eerste Divisie; Niels Overweg-Telstar, Willem van Hanegem-FC Wageningen, Rob Baan-Cambuur,… Mijn actieve voetballoopbaan leidde mij in mijn jeugd van WWS naar ONS Sneek. Daarnaast mocht ik nog enkele duels op de rechterflank van sc Heerenveen C1 spelen. Waar de actieve loopbaan ruw verstoord werd door een onwelwillende knie, zet ik de liefde voor de sport voort als Voetbalquizmaster.

André Van den Ende
Wat eens begon als een frêle linksbuiten, die in de Drentse bossen bij VV Actief uit Eelde-Paterswolde dartel zijn tegenstanders dolde, groeide bij G.S.V.V. The Knickerbockers in Groningen uit tot een iets te zware middenvelder die plichtmatig door de klei liep te banjeren in de reserve vierde klasse. Hoe heeft het zover kunnen komen? Nou, dat is simpel: te veel over onnozele voetbalfeitjes lullen en daar immense hoeveelheden bier bij drinken. Maar daardoor mag ik mezelf nu wel Voetbalquizmaster noemen, en dat is ook wat waard.

Peter Minkjan
Als kleine voetballer dromend van een carrière die me verder zou voeren dan al die sportparken uit Twente, Groningen, Friesland en Amsterdam waar ik tot nu toe mijn kunsten als weinig wendbare verdediger heb mogen vertonen. Het begon nog zo veelbelovend; als speler vrijwel ieder seizoen kampioen worden bij de pupillen van DES Nijverdal. Later blijkt dat het feit dat je man of the match was in de wedstrijd tegen Vroomshoopse Boys D1 toch iets minder indrukwekkend dan zelf gedacht. Om je voetbalcarrière toch nog te voorzien van enig cachet rest dan nog maar een taak: Een site oprichten die zich richt op al die liefhebbers van triviale voetbalfeitjes en vragen. En zo geschiedde.

Thijs Bauke de Jong
Ik was zeven jaar toen ik mijn eerste wedstrijd voor UDIROS speelde. In mijn herinnering verloren we ruim van Jubbega, maar was ik met een droge schuiver op de paal dicht bij mijn eerste doelpunt. Die doelpunten kwamen daarna snel. Ik was aanvoerder van mijn ploeg en scoorde er al spits lustig op los. Die aanvoerdersband, evenals het plekje in de spits, raakte ik kwijt bij de D-junioren. Oebele Schokker (een jaar later spelend in de jeugd van sc Heerenveen, nu speler van Cambuur), kreeg de band en Marten Jetze Kuperus (een jaar later ook bij de jeugd van sc Heerenveen), nam mijn plek in de spits over. Ik dacht dat het nog twee à drie jaar zou duren voordat ik ook bij sc Heerenveen zou spelen… Twee jaar later droeg ik de aanvoerdersband weer en had ik ook mijn plekje in de spits terug. Maar begaafde spelers als Oebele en Marten Jetze waren verdwenen. Nu was de rechtsbuiten Agnes Tuttel en linksbuiten Joke Jongsma. Ik wist het, sc Heerenveen was verder weg dan ooit. Toch was ik een jaar later in Heerenveen. Niet als speler, maar als vakkenvuller in de Albert Heijn. Om de tijd te doden stelde ik mezelf voetbalvragen en dat heeft me gebracht waar ik nu ben, mijn tweede droom: Voetbalquizmaster!