Primary menu

EK Voetbalquiz: Oranje

Nog een klein weekje en dan gaat het beginnen. Om te beginnen vrijdag de heerlijke pot Polen – Griekenland en zaterdag begint het dan ook echt voor Oranje. Inhakend op de steeds verder ontluikende Oranjekoorts zal deze week volledig in het teken staan van het Nederlands elftal. Vandaag hebben we geen specifiek thema, gewoon iets met Oranje op EK’s, wat dus eigenlijk ook wel weer een thema is. Succes.

1. Het EK 2000 kan zonder enige twijfel worden bestempeld als een van de grootste decepties uit de Nederlandse voetbalhistorie. Om de wond nog één keer open te rijten de halve in steekwoorden: twee penalty’s missen, vroege rode kaart Italie, 120 minuten domineren, Toldo weergaloos, vuurpijl Stam, prutsbal Bosvelt, uitgeschakeld. Au. Nu de vraag: welke Italiaan moest na twee gele kaarten het veld ruimen?

2. Het EK 2004. Nederland zat dit EK in een poule met Tsjechie, Duitsland en het verrassende Letland. De Letten behaalden dit EK slechts één schamel punt en wisten slechts één keer te scoren. De enige goal werd gemaakt door de wellicht bekendste speler van de Letse selectie. Deze spits in kwestie speelde destijds voor Dynamo Kiev en is inmiddels topscorer aller tijden van het Letse nationale elftal. In zijn verdere loopbaan kwam de spits (alles op huurbasis) verder uit voor Getafe, Celta de Vigo, Hajduk Split en het Griekse Ergotelis. Tegenwoordig speelt de beste man voor het roemruchte FC Baku. Over wie gaat dit verhaal?

3. Onder het mom van het aanwakkeren van de revanchegevoelens gaan we nog maar eens terug naar het EK 2000. Na de desastreus verlopen halve finale tegen Italië nam de toenmalige bondscoach Frank Rijkaard per direct ontslag. Een jaar later hervatte Rijkaard zijn carriere door te tekenen bij een Nederlandse club. Bij welke club vervolgde Rijkaard in 2001 zijn trainerslooopbaan?

4. Foto’s van Nederlandse internationals op het EK leek ons te makkelijk. We maken het vandaag dus een tikkeltje moeilijker, welke drie spelers die op een EK scoorden tegen Nederland zijn onderstaand afgebeeld?

5. Het EK 2008 was in principe fantastisch. Günther Netzers met ‘es sind weider meine Holländer’, de twee WK-finalisten van de mat spelen, schitterend voetbal. Zelden ben ik zo chauvinistisch geweest als toen. Dat we in de kwartfinale er vervolgens uitgekegeld werden door Hiddink c.s. is vervelend, de trots echter blijft. Terzake, de vraag: in de selectie van Van Basten was ook een plekje ingeruimd voor Mario Melchiot die zelfs nog even mocht spelen tegen Roemenië. Tegenwoordig speelt Melchiot voor het ijzersterke Umm-Salal FC. Naast deze topclub heeft Melchiot nog voor vier andere buitenlandse clubs gespeeld. Welke vier clubs zijn dit?

Toon de antwoorden

 

, , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes