Primary menu

EK Voetbalquiz: Denemarken

Denemarken op een EK, dan gaan de gedachten uiteraard naar 1992. Door de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië kregen de Denen op het laatste moment te horen dat zij alsnog mee mochten doen aan het EK. Het Deense ‘campingelftal’ toonde haarfijn het nutteloze aan van ellenlange trainingskampen, gezwam over periodisering en al dat andere trainersjargon dat rond grote toernooien wordt uitgebraakt aan en won zonder voorbereiding het EK. Sindsdien zijn er geen noemenswaardige successen meer behaald. In principe is dat geen reden voor een quiz, hun EK-deelname echter wel. Denemarken vandaag dus.

1. Veel spelers uit de huidige Deense selectie spelen of speelden ooit in de Eredivisie, waaronder ook Dennis Rommedahl. Rommedahl is na een carriére die hem leidde langs onder meer PSV, Charlton Athletic, Ajax en Olympiakos Pireaus tegenwoordig weer actief in eigen land voor Brondby. In zijn beginjaren bij PSV werd hij een jaar uitgeleend aan een andere Eredivisieclub. Welke? En de bonusvraag: hij was niet de enige Deen die dit jaar door PSV aan deze club werd uitgeleend? De tweede Deen brak nooit door bij PSV en speelde later nog enkele jaren voor Sparta. Wie ging samen met Rommedahl voor een jaar naar deze andere club?

2. Het EK ’92 in Zweden is het onbetwiste hoogtepunt in de Deense voetbalhistorie. Ondanks dat sterspeler Michael Laudrup het EK miste door een conflict met de bondscoach, wist Denemarken het toernooi te winnen. Het EK 1992 was het laatste EK met 8 deelnemers. Noem de 8 deelnemende landen.

3. Sinds 2000 is Morten Olsen bondscoach van het Deense elftal. Daarvoor was hij onder meer trainer bij Ajax. Bij welke club, waar hij tevens drie jaar als speler actief was, was Olsen trainer voordat hij overstapte naar Ajax?

4. De hofleverancier van de Deense Rød-Hvide is verrassend genoeg het Franse Evian. De volgende vraag gaat helaas niet over een watervlugge aanvaller of over sprankelend voetbal, maar gewoon over de degelijke Evian-middenvelder Christian Poulsen. Door bij Evian te tekenen is Poulsen één van de weinige spelers die in de vijf grootste Europese competities (Duitsland, Spanje, Italie, Engeland en Frankrijk) heeft gespeeld. Voor welke Duitse, Spaanse, Italiaanse en Engelse club (1 per land dus) kwam Poulsen uit?

5. Welke drie voormalig Deens internationals staan op onderstaande foto’s?

Toon de antwoorden

 

, , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes