Primary menu

EK voetbalquiz: De mooiste Oranjetreffers

De laatste week voor het EK staat deze website in het teken van het Nederlands Elftal. Vandaag vijf vragen over de mooiste oranjetreffers aller tijden. Over de eerste twee valt niet te discussiëren. Daarna, zul je merken, wordt het allemaal behoorlijk arbitrair. Helaas ook geen vraag over Ard van Peppen, simpelweg omdat hij nooit een mooi doelpunt heeft gescoord in het shirt van Oranje – al was hij er toen in 1953 tegen Hongarije wel heel dichtbij.

1. Over het mooiste doelpunt gescoord in een shirt van het Nederlands Elftal zal als geschreven weinig discussie zijn: Van Tiggelen…. één tegen één… wordt het… Muhren… van Basten… goed… O, wat een goal! (Theo Reitsma). De 1-0 tegen de Sovjetunie werd binnengeknikt door Ruud Gullit, nadat Van Basten een hoge voorzet koppend teruglegde. Wie gaf de hoge voorzet?

2. Over het doelpunt dat op nummer twee staat, zal iedereen het ook wel eens zijn: Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! (Jack van Gelder). Of: Denk eens aan die wedstrijd tegen Oost-Duitsland, lang geleden. Bergkamp! Bergkamp! (Frank Snoeks). De 1-0 in die wedstrijd werd tevens gemaakt nadat de doelpuntenmaker van de tweede oranjetreffer de bal koppend aflegde op een donkere speler. Bergkamp kopte, Kluivert scoorde. Je voelt ‘em al aankomen: wie gaf de pass die Dennis Bergkamp richting Kluivert kopte?

3. Nu wordt het allemaal een beetje dubieus. Zeker omdat ik op nummer drie kies voor een strafschop. Die van Johan Neeskens in de verloren WK-finale van 1974. Vanwege het opstuivende krijt. Neeskens speelde dat WK met nummer 13. Bondscoach Rinus Michels had bedacht dat het wel geinig was om de rugnummers te bepalen aan de hand van het alfabet. Uiteraard speelde de andere Johan wel gewoon met 14, anders had hij met nummer 1 op z’n rug gespeeld. Wie droeg nu het nummer 1?

4. Op nummer vier staat het stiftje van Rob de Wit tegen Hongarije in 1985. Een jaar later maakte een hersenbloeding een einde aan de nog prille carrière van De Wit. Wat stond er op het kaartje dat de Ajax-selectie naar hem stuurde om hem een hart onder de riem te steken?

5. Het lijkt me duidelijk dat plaats vijf bestemd is voor het doelpunt dat Robin van Persie op 1 juli gaat maken in de EK-finale tegen Kroatië. De ingevallen Klaasjan Huntelaar passeert op de rechterkant Daniel Pranjic buitenom, hij geeft voor en Van Persie werkt achter z’n standbeen af. Voor Van Persie betekent het z’n 33ste doelpunt in dienst van Oranje. Welke twee oud-spelers hebben er ook 33 keer gescoord voor het Nederlands Elftal?

Toon de antwoorden

, , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes