Primary menu

De Grote Eindejaarsvoetbalquiz 2013

Gareth Bale2013 was het jaar van Aad de Mos. Maar dat is zo vanzelfsprekend dat we daar niet te lang stil bij blijven staan. Maar er gebeurde nog meer in het afgelopen voetbaljaar, om dat nog een keer te beleven bieden we hierbij de Grote Eindejaarsvoetbalquiz over 2013 aan. Dat maakt Oudjaarsdag tussen al het bier en oliebollen helemaal compleet. Wij zijn er vanaf volgende week weer met onze dagelijkse voetbalquiz, alvast een gelukkig Nieuwjaar!

1. Robin van Persie werd dit jaar in de klinkende 8-1 overwinning op Hongarije Oranje’s topscorer aller tijden. Hij nam het record over van Patrick Kluivert via een hattrick en staat nu op 41 treffers. Vijf van die treffers maakte hij op een eindronde; ieder toernooi eentje en in 2008 twee. Tegen wie maakte Van Persie zijn doelpunten op die EK’s en WK’s?

2. Ard van Peppen maakte afgelopen jaar eindelijk zijn gedroomde transfer: hij verkaste van RKC naar Roda JC. Welke linksback bewandelde in 1996 dezelfde weg, bleef vijf seizoenen in Kerkrade, maar speelde daarna ook nog drie seizoenen bij Feyenoord (14 wedstrijden, maar toch) en één seizoen bij Sparta, om vervolgens na twee seizoenen RKC zijn carrière in 2007 te beëindigen?


Bron foto: voetbalprimeur.

3. 2013 was ook het jaar van de doorbraak van Joël Veltman. Eindelijk weer een verdediger met flair! Veltman werd geboren in Velsen, maar speelde nooit voor Telstar. Welke oud-international (tussen 1998 en 2004 23 interlands en 9 doelpunten) speelde in 1990 wel vier wedstrijden voor Telstar?

4.Welke speler zorgde in 2013 voor een unicum door in één seizoen te scoren in zowel de Champions League, de Eredivisie als de Eerste Divisie?

5. Luis Suarez is nu aan het einde van het jaar Mr. Big Star. Echter was er dit jaar ook fikse kritiek op hem nadat hij een tegenstander gebeten had. Wie werd gebeten door Suarez? Te makkelijk? Noem dan ook maar de twee clubs waar de gebeten hond speelde voor hij een contract tekende bij zijn huidige club.

6. SC Cambuur is na enige tijd weer terug in de Eredivisie. Tot op het laatste moment streden ze met FC Volendam om de titel in de Jupiler League. Wat waren de tegenstanders van Cambuur en Volendam in de beslissende ronde? Als je de uitslagen ook nog weet verdien je een virtueel schouderklopje.

7. Bayern München won dit jaar de Champions League door Borussia Dortmund in de finale te verslaan. Wie was in de basisopstelling van Bayern de enige speler wiens eerste letter in de achter naam dezelfde letter is als de laatste letter?

8. Finnbogason is één van de verrassingen van 2013. Zijn voetballende kwaliteiten worden weleens in twijfel vertrokken, maar we moeten de conclusie trekken dat de IJslandse spits een neusje voor de goal heeft. Finnbogason verbeterde dit jaar het record van ‘meeste IJslandse doelpunten in één seizoen in de Eredivisie’. Van wie nam hij dit record over?

9. Cristiano Ronaldo en Zlatan hebben beiden een fenomenaal jaar achter de rug. Zweden en Portugal speelden als nummer twee van hun poule een onderling beslissingsduel. Portugal won en helaas moeten we Zlatan nu missen op het WK. Wie werden de nummer 1 in de poules van Portugal en Zweden?


Bron foto: voetbalzone.nl

10. Gerrie Mühren overleed helaas dit jaar. Gerrie was een groot voetballer en werd ook ‘Speler van het jaar’. In welke competitie was dit en bij welke club speelde hij toen?

11. Ook Theo Bos is niet meer. Als speler diende hij enkel de clubkleuren van Vitesse maar welke clubs trainde hij?

12. Afgelopen jaar was ik zelf zeer dicht bij een heus competitiedoelpunt sinds jaren. Helaas ging mijn geweldige schot tegen Overbos 3 net naast. Enfin, in de Eredivisie werd wel volop gescoord. Echter, in het afgelopen jaar scoorde geen enkele speler vijf maal in een wedstrijd. Wie was de laatste speler die dit lukte?

13. De transfer van 2013 was die van Gareth Bale naar Real Madrid. Bale kostte veel (sorry), zo rond de 100 miljoen. Een jonge Gareth maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut bij Southampton FC. Daarmee is hij de één na jongste Southampton-debutant ooit. Wie was er nog jonger (132 dagen) bij zijn debuut?

14. Onze held Aad de Mos viert Oud en Nieuw in #dubai. Hier zien we hem met consul #rob de Leeuw. Veel #plezier Aad. Oud-international Dries Boussatta voetbalde in 2003 nog even in #dubai bij Al Shaab. Bij welke andere buitenlandse club speelde hij daarvoor 6 wedstrijden?

 

15. Vandaag van plan om vuurwerk te gaan afsteken? Theo Lucius ook. Boem Boem Theo speelde van 1998 tot 2006 bij PSV. Wie waren toen zijn trainers?

Dat waren ze allemaal, hopelijk tot volgend jaar. Heb je dit jaar genoten van onze quizzen? Doe ons dan een groot plezier en deel dit vooral op social media. Waarderen we zeer.

TOON DE ANTWOORDEN

, , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes